Drive Trim pump fault

planesailingplanesailing South Wales, UKPosts: 158Member ✭✭
I've got a volvo penta engine and drive and the drive trim has stopped working and has a drive trim fault displayed on the EVC. I have tried putting power directly to the pump and it will then work so it's not a fault with the pump. Looks like the EVC is not letting it work for some reason. Is there a sensor somewhere that I'm missing?

Comments

  • randy56randy56 Newburgh INPosts: 1,743Member ✭✭✭✭
    Faulty switch?
    Boat Name : Knot My Prolem

    2003 - 270
  • planesailingplanesailing South Wales, UKPosts: 158Member ✭✭
    @randy56 ;There’s power to the relays and both the up and down are getting switched voltage when the rocker switch it pushed either up or down in theory it should be operating but it’s not.
  • aero3113aero3113 Long Island, NYPosts: 1,405Member ✭✭✭✭
    Check and make sure your grounds are clean and tight.
  • RustySRustyS Henderson Harbor, NYPosts: 38Member ✭✭

    The wire connector on the pump is famous for getting hot and losing connection.

    My former boat had VOlvo and same thing happened. After looking into it I found the connector half melted.

  • planesailingplanesailing South Wales, UKPosts: 158Member ✭✭
    I have checked all connections and all seem good. I read on another forum that it's common for the EVC to go bad. Don't fancy forking out £3000 for a new one if there is away around it!
  • RustySRustyS Henderson Harbor, NYPosts: 38Member ✭✭

    There also is a red breaker on the motor. behind the spark arrestor.

    If the up or down trim is held too long this will trip. If you have checked this as well, I'm out of ideas....

  • planesailingplanesailing South Wales, UKPosts: 158Member ✭✭
    I have a diesel engine so no spark arrestor 
Sign In or Register to comment.